Kortingsbon energiezuinige toestellen

Heb je recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit en koop je een nieuwe energiezuinige wasmachine, droogkast, koelkast of diepvries? Dan heb je recht op een korting van 250 euro bij de aankoop van je nieuwe energiezuinige toestellen. Vraag je kortingsbon online aan en als je aan alle voorwaarden voldoet, stuurt Fluvius je per brief een gepersonaliseerde kortingsbon ter waarde van 250 euro.

Belangrijk om te weten:
- De kortingsbon moet je aanvragen vóór de aankoop van je toestel.
- De bon is strikt persoonlijk en mag niet doorverkocht worden.
- Per aangekocht toestel kan je slechts één kortingsbon gebruiken.
- Met deze kortingsbon heb je recht op een onmiddellijke kassakorting van 250 euro. Let er dus zeker op dat de korting meteen van je totaalbedrag afgetrokken wordt!
- Per twee jaar wordt maximum één bon per type toestel toegekend per gezin op hetzelfde adres.
- Hou rekening met minstens twee weken verwerkingstijd voor de verzending van de bon naar jouw adres.
- De kortingsbon is twee jaar geldig vanaf de aanvraagdatum. Je vindt de 'geldig tot' datum ook terug op je kortingsbon.

Meer info over de kortingsbon vind je terug in deze folder of op de website van Fluvius.

Wijziging voorwaarde kortingsbon energiezuinige huishoudtoestellen vanaf juli 2023 

Gepubliceerd op 6 april 2023

Om tegemoet te komen aan de prijsstijgingen en het schaars aanbod van koelkasten met energiezuinige labels, werd voor de periode van 1 november 2022 tot en met 30 juni 2023, het minimale kwaliteitslabel voor deze toestellen verlaagd naar label E. Er werd beslist om deze maatregel niet te verlengen, wat betekent dat vanaf 1 juli 2023 voor de aankoop van een koelkast met de kortingsbon minstens het label D vereist is.

Vanaf 1 juli 2022 besliste de Vlaamse Regering om de waarde van de kortingsbon te verhogen naar 250 euro. De kortingsbon bestond al voor de aankoop van een energiezuinige wasmachine en koelkast en werd uitgebreid naar de aankoop van een diepvriezer en droogkast. Daarnaast werd de geldigheidstermijn aangepast naar twee jaar. De bon kan tot vier keer worden aangevraagd binnen deze tijdspanne, met een maximum van één aanvraag per toestel. De kortingsbon kan online aangevraagd worden via de website van netbeheerder Fluvius, waar ook een folder staat.

De federale regering besliste om de uitbreiding van het sociaal tarief naar personen met een verhoogde tegemoetkoming vanaf 1 juli 2023 niet te verlengen. De kortingsbon kan enkel aangevraagd worden door beschermde afnemers (recht op sociaal tarief). Het VEKA adviseert daarom om cliënten te ondersteunen en te informeren om proactief tot vier kortingsbonnen aan te vragen, die twee jaar geldig zijn. Daarnaast wordt verwezen naar de basisenergiescan die gratis is voor beschermde afnemers. De energiescan kan aangevraagd worden bij Fluvius, een energiesnoeiersbedrijf, de gemeente of het OCMW.

Naar top