Afval weggooien? Wij letten op!

Gepubliceerd op donderdag 14 sep 2023 om 18:04
Om extra inspanningen te leveren in de strijd tegen zwerfvuil, zet Sint-Lievens-Houtem vanaf oktober 2023 zwerfvuilhandhavers in die intensieve controles uitvoeren. Wie zijn afval zomaar weggooit op de grond en betrapt wordt, krijgt een GAS-boete.

Sint-Lievens-Houtem werkt hiervoor samen met de OVAM.

Zwerfvuil is één van de grootste ergernissen van de Vlaming. En toch is het, spijtig genoeg, alomtegenwoordig in ons straatbeeld. Sint-Lievens-Houtem spant zich al jaren in met een doorgedreven zwerfvuilbeleid. Om dit beleid meer kracht bij te zetten, wordt er beroep gedaan op de zwerfvuilhandhavers van de OVAM.

Deze handhavers zullen nauw samenwerken met de eigen lokale diensten en focussen zich op het op heterdaad betrappen. Zij hebben de bevoegdheid om overtredingen vast te stellen wanneer ze iemand betrappen op het weggooien van bv. een peuk, blikje of kassaticket op straat. Gedrag dat we met preventiecampagnes ontmoedigen, maar ondanks onze vele inspanningen zien we dat sensibiliseren alleen niet voldoende is. Deze vaststellingen kunnen vervolgens door de sanctionerend GAS-ambtenaar omgezet worden in boetes. De zwerfvuilhandhavers geven geen waarschuwing en voeren hun controles niet uit in uniform om de pakkans te vergroten.

Werp dus je peuk, blikje of zakje hondenpoep in de as- of vuilnisbak of neem het mee en laat je omgeving proper achter. Wie dit niet doet en betrapt wordt door een zwerfvuilhandhaver, riskeert een boete die kan oplopen tot 350 euro.

Thema's

Naar top