Controleer je tuin, tuinhuis, garage en woning op de Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op woensdag 17 mei 2023 om 12:56
Met de opkomst van mooi weer wordt de Aziatische hoornaar ook weer actief. De imkers in Sint-Lievens-Houtem roepen je op om te controleren op eventueel primaire nesten van deze exoot.

Sinds enkele jaren heeft de Aziatische hoornaar zijn intrede gedaan in Vlaanderen, ook in Sint-Lievens-Houtem. In 2022 werden een tiental nesten gemeld, maar er zijn er zeker meer …

Een primair nest heeft de grootte van een tennis- of voetbal en ziet er uit zoals papier-maché en bevindt zich meestal op een beschutte plaats zoals een carport, tuinhuis, garage, nestkastje ... We moeten de nesten nu vinden, anders hangen ze deze zomer onbereikbaar in hoge bomen en zijn ze moeilijk te zien en te verdelgen.

Nest of hoornaar gevonden, wat nu?

In het voorjaar kan je, door gebruik te maken van een selectieve val, koninginnen vangen. Wil je een val bij je thuis te zetten? Contacteer de gemeente of de lokale imkers.

Hoornaars zijn bijna dubbel zo groot als een wesp of honingbij. Als eenvoudig trucje kan je de grootte van een 1 euro muntstuk in gedachten nemen. Hoornaars zijn altijd groter dan het muntstuk.

Naar top