Goed voor de bodem en een besparing op je afvalrekening! Schrijf je in via deze link.
Onze kringloopkrachten, Jo De Deurwaerder en Ary Van Den Bossche, helpen je ook graag op weg met tuinadvies: www.sint-lievens-houtem.be/sos-kringlooptuin.
Infosessie kringlooptuinieren 2025
Webinar: kippen, de huisvesting, de verzorging
- Woensdag 2 april 2025
- Van 20 tot 21.30 uur
- Je ontvangt de deelnamelink na inschrijving.
- Kippen zijn prettig gezelschap in je tuin. Ze leggen eieren en helpen bij het verwerken van je keuken- en tuinresten. Op basis van deze webinar kan je jou voorbereiden op hun komst: welke huisvesting hebben ze nodig? Wat mogen ze eten? Een webinar om nieuwe ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen.
- i.s.m. Vlaco-lesgever
Webinar: thuiscomposteren in een notendop
- Donderdag 8 mei 2025
- Van 20 tot 21.30 uur
- In de winter is je tuin in rust? Helemaal niet! Compostwormen en andere organismen blijven aan de slag om je groente-, fruit- en tuinafval om te zetten. Deze donkere periode is het uitgelezen moment om je te verdiepen in het composteren. In deze webinar krijg je de nodige informatie om meteen aan de slag te gaan.
- Je ontvangt de deelnamelink na inschrijving.
- i.s.m. Vlaco-lesgever
Webinar grasbeheer: grasafval voorkomen en verwerken
- Woensdag 25 juni 2025
- Van 20 tot 21.30 uur
- Je ontvangt de deelnamelink na inschrijving.
- Er bestaan verschillende manieren van grasbeheer die je gazon en je bodem deugd kunnen doen. Welke grasbeheertechniek past bij jou, wat is het effect van de maaifrequentie en wat zijn de verschillende manier waarop je met je grasresten omgaat? Je leert het allemaal in deze les.
- i.s.m. Vlaco-lesgever
Tweedelige sessie composteren
- Donderdag 19 juni: theorie-sessie
- Van 19 tot 22 uur
- ILvA, Industrielaan 18, 9320 Erembodegem
- Donderdag 26 juni: praktijk-sessie (buiten)
- Van 19 tot 22 uur
- Demoplaats gemeente Haaltert, Donkerstraat t.h.v. nummer 19
- i.s.m. Vlaco-lesgever
Deel 1: Theorie van het composteren
Tijdens de eerste bijeenkomst leer je de knepen van het composteren. Wil je goed kunnen composteren, dan moet je immers enkele vuistregels kennen: wat is composteerbaar, wat is het niet, wat gebeurt er precies tijdens het composteringsproces en welke organismen zijn er actief? Welk systeem is het meest geschikt voor je tuin?
Deel 2: Praktijk van het composteren (3 uur, buiten)
Tijdens de praktijksessie ga je zelf aan de slag. Dankzij de deskundige begeleiding van een ervaren lesgever krijg je het thuiscomposteren onder de knie. Hoe zit een doeltreffende compostbak in elkaar? Hoe belucht je de inhoud van een compostvat? Hoe werk je met bakken? Hoe kun je zelf de kwaliteit van je compost bepalen?