Rookmelders ook verplicht in gemeenschappelijke ruimtes met technische installatie

Gepubliceerd op vrijdag 24 feb 2023 om 09:37
Je bent nu al verplicht om rookmelders in je woning te installeren. Ook in gemeenschappelijke ruimtes golden al verplichtingen. Sinds 18 februari 2023 is deze verplichting nog wat uitgebreid.

In de woning

In alle soorten woningen (eengezinswoningen, appartementen, studio’s, (studenten)kamers) is de installatie van een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning.

Dit geldt ook voor een appartement zodat ook een duplex-appartement (minstens) op elke verdieping een rookmelder moet hebben.

Bij (studenten)kamers moet er in de kamer zelf ook een rookmelder zijn.

Bij verhuring is de verhuurder wettelijk verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

In de gemeenschappelijke delen

In gemeenschappelijke delen van een gebouw is een rookmelder verplicht in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt. Een technische installatie is een installatie met elektrische voeding of die warmte produceert en die vast verbonden is met het gebouw.

Als er zich op een andere verdieping nog een technische installatie bevindt in de gemeenschappelijke delen, dan is ook daar een rookmelder vereist.

De rookmeldersverplichtingen gelden niet als de woning of het gebouw beschikt over een automatische branddetectie-installatie met centrale.

Kelder en zolder

In de kelder of op zolder van een woning of een appartementsgebouw is een rookmelder verplicht wanneer

  • zich daar een technische installatie bevindt;
    • Voorbeelden van technische installaties in deze context zijn: zekeringkasten, omvormers fotovoltaïsche systemen, thuisbatterijen, laadpunten, warmtepompen, liftmachines, airco’s, ventilatie-units, verwarmingsketels, boilers, waterverzachters ...
    • Zijn in deze context geen technische installaties: gas- en watermeters, modems, systemen voor toegang en beveiliging, huishoudelijke toestellen, schakelaars, stopcontacten, lichtpunten ...
  • de kelder of zolder een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is.

Als er zich in een gemeenschappelijke kelderruimte individuele kelders bevinden dan volstaat één rookmelder.

Voorbeelden:

  • Een kelder met een watermeter (geen technische installatie zoals hierboven beschreven) die te bereiken is via een luik of ladder, hoeft geen rookmelder. Is de kelder bereikbaar via een vaste trap en direct toegankelijk en normaal en onmiddellijk te betreden, dan is een rookmelder wel verplicht.
  • Op een zolder in een woning is geen rookmelder vereist als de zolder enkel bereikbaar is via een uitklapbare zoldertrap en er zich daar geen technische installatie bevindt. Wanneer een verwarmingsketel zich op de zolder bevindt, is er wel een rookmelder vereist, ongeacht de uitklapbare zoldertrap.
  • Wanneer er zich in een appartementsgebouw elektrische zekeringkasten op de verschillende verdiepingen bevinden, is er op elke verdieping een rookmelder vereist. Bevindt er zich ook een zekeringkast op zolder, zelfs met uitklapbare trap, dan is ook daar een rookmelder verplicht.

Info: website Agentschap wonen in Vlaanderen of bezoek de website van de Brandweerzone Vlaamse Ardennen.

Naar top