Waardanwel

Gepubliceerd op dinsdag 7 jan 2025 om 13:18
Er belandt nog steeds massaal veel afval in onze riolen dat daar niet thuishoort.

 'WAARDANWEL' leert waar de meest hardnekkige rioolverstoorders - peuken, verfresten, kakzakjes, frituurolie en vochtige doekjes - wel thuishoren. Het respecteren van de juiste afvalstromen voorkomt dat vervuilende producten in onze waterlopen terechtkomen, dat we verstoppingen (en de kosten die ermee gepaard gaan) voorkomen en dat de rioolput zijn werk kan doen: overtollig regenwater afvoeren. 

Vlamingen zijn krakken in sorteren. We vinden het heel normaal dat afval in verschillende sorteerbakken gaat – en dat doen we goed. Als het over de rioolput, de gootsteen of het toilet gaat, is er nog veel werk aan de winkel. Een peuk? Die gooien veel rokers op automatische piloot in de straatkolk. Frituurolie? Dat gieten heel wat Vlamingen nog altijd door de gootsteen. Vochtige doekjes? Die gaan in heel wat woningen vrolijk mee de wc in. De spaghettisaus van vorige week? Ook die worden vaker doorgespoeld dan dat ze in de groenbak belanden.

Wat heel wat mensen niet weten, is dat het verkeerd verwerken van dat soort afval voor gigantische problemen zorgt. Niet alleen in eigen huis, maar ook in de publieke delen van de riool. Elk jaar lopen overal in Vlaanderen straten onder water door verstopte riolen. Dat brengt op sommige plekken heel wat schade met zich mee.

De cijfers winden er geen doekjes om: hoog tijd om de riolen weer proper te krijgen

  • Ongeveer driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat en belanden in het milieu.
  • Vochtige doekjes zijn de grootste oorzaak van verstopte riolen in Vlaanderen. Tot 80 procent van de dichtgeslibde leidingen is daar rechtstreeks aan te wijten.
  • De kosten van het vrijmaken van verstopte leidingen thuis zijn gigantisch: die worden ingeschat op enkele miljoenen euro’s per jaar. Da’s heel veel geld dat Vlamingen kunnen besparen door afval slimmer en juister te verwerken.
  • Het vrijmaken van verstopte straatkolken kost de rioolbeheerders in Vlaanderen elk jaar minimaal 2,5 miljoen euro.  
  • 'WAARDANWEL' stuurde een vliegende reporter doorheen Vlaanderen. De Vlaming gaf massaal toe: ze spoelen (bewust en onbewust) heel wat verboden zaken door het putje of de wc.

Via affichage en sociale media kom je te weten in welke reststroom de hardnekkige rioolverstoorders – natte doekjes, peuken, hondenpoepzakjes, frituurolie en verfresten - wel thuishoren: bij het restvuil, het recyclagepark of het ophaalpunt. Twijfel je over de bestemming van een ander afvalproduct? Op www.waardanwel.be kan je checken of het in de riool of ergens anders hoort.

Wat mag dan wel in de riool?

In de straatkolk gooi je helemaal niks. Thuis spoel je via de gootsteen of de wc alleen de volgende zaken door:

  • de 3 P’s: plas, poep en (wc-) papier,
  • voedingsresten die door het zeefje in de gootsteen kunnen,
  • restanten van (niet-bijtende) huishoudelijke poetsmiddelen.

Een straatkolk is bedoeld voor de afvoer van overtollig regenwater vanaf de straat. Het vrijhouden van die straatkolken is vandaag van groot belang, want we krijgen steeds vaker te maken met heftige en aaneengesloten regenbuien. Regenbuien waarbij er meer dan 80 liter regen per vierkante meter valt, komen steeds vaker voor. Om het risico op wateroverlast te verkleinen, hebben we riolen en rioolkolken in uitstekende gezondheid nodig.

Een straatkolk is geen vuilnisbak voor afval of afvalwater. Bij gescheiden riolering zijn ze alleen bedoeld voor regenwater en is deze buis niet aangesloten op een rioolwaterzuiveringsstation. Wat via de kolken de riool ingaat, belandt dan samen met het regenwater in beken en rivieren en uiteindelijk in de zee.

'WAARDANWEL' wordt gezamenlijk gedragen door Aquafin, AquaFlanders, de Vlaamse Milieumaatschappij en Vlario. Door de krachten te bundelen, streven de waterbedrijven, rioolbeheerders en rioolzuiveraars en paar gemeenschappelijke objectieven na.

Naar top