Asbest

Asbest werd in het verleden gebruikt voor heel wat toepassingen in en rond woningen, zoals golfplaten, leien, plantenbakken,... Het is echter een gevaarlijk goedje, waar je voorzichtig mee moet omgaan wanneer je het wil verwijderen.

Voorwaarden

- Vanaf januari 2022 kan je terecht op dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u op de geopende parken.
- Je moet je asbest doorzichtig verpakt aanbieden! Onverpakt asbest wordt niet aanvaard.
- Je mag maximaal 1,5 m³ of 40 m² brengen.
- Je mag geen ander afval brengen.

Meer informatie via de website van ILvA.

Je hoeft vanaf 2022 niet langer een afspraak te maken om hechtgebonden asbest te brengen. Je moet het wel nog steeds verpakt brengen en de brengmomenten zijn beperkt tot dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u, op de recyclageparken die op dat moment geopend zijn. Op die manier kan hechtgebonden asbest op een veilige en gecontroleerde manier gebracht worden.

Tarief

Elk gezin heeft jaarlijks recht op de gratis aanvoer van 200 kg hechtgebonden asbest op het recyclagepark. Daarna betaal je het tarief voor niet-recycleerbaar afval. Klik hier voor meer info over de tarieven.

Ga veilig om met asbest!

Bescherm jezelf en anderen

Zorg bij het verwijderen en aanvoeren van asbest steeds voor voldoende bescherming. Draag steeds een mondmasker, wegwerpoverall, handschoenen en afspoelbare schoenen. Hieronder lijsten we enkele aanbevelingen op voor de beschermingsmaterialen:

- Mondmasker
Het stofmasker is van beschermingsklasse FFP3, NPF 50. Het masker is aansluitend en zelf verstelbaar met twee afzonderlijke afstelbare banden. Zo sluit het goed aan bij de vorm van het gezicht. Het is voorzien van een neusklem en uitademventiel. De stofmaskers zijn bedoeld voor éénmalige gebruik. Ze hebben een CE-markering en conformiteitsattest.

- Wegwerpoverall
De overall is stofdicht en waterbestendig, type 5/6. De overall heeft een capuchon, mouwen en pijpen met elastieken. De overalls zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

- Handschoenen
De handschoenen zijn afwasbaar, ondoorlatend en waterbestendig. Ze zijn geschikt als werkhandschoenen. Huishoudhandschoenen scheuren. De handschoenen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik.

Wil je graag meer info over hoe je zelf veilig asbest kan verwijderen, klik dan op deze link.

Verpakken

Om de veiligheid tijdens het transport en bij het aanleveren te garanderen, verplichten we dat hechtgebonden asbest verpakt wordt. De verpakking moet doorzichtig zijn. Onverpakt asbest wordt geweigerd!
Kleine stukken asbest kunnen in een doorzichtige plastic zak worden aangeboden, die goed is dichtgemaakt, al dan niet met tape.
Grote stukken, zoals golfplaten, moeten ook doorzichtig worden verpakt. Ze kunnen bijvoorbeeld gewikkeld worden in folie. Zorg ook dat deze stukken goed zijn dichtgemaakt, al dan niet met tape.
Zorg dat de plastic zak of folie voldoende stevig is om scheuren bij in- en uitladen te voorkomen.

Wat wordt (verpakt) aanvaard?
- golfplaten
- bloembakken
- leien
- buizen

Wat wordt niet aanvaard?
- ongebonden asbest: dit moet door gespecialiseerde bedrijven worden verwijderd.
- onverpakt asbest

Meer info?

Op deze link vind je alle informatie over asbest en hoe je er veilig mee omgaat. Of download hier de brochure “Hoe uw woning asbestveilig maken".

Naar top