De straatlichten op de gemeentewegen worden gedoofd van 23 uur tot 5 uur, van zondag tot en met donderdag. Op vrijdag- en zaterdagavond en -nacht blijft de straatverlichting branden.
Deze maatregel levert een jaarlijkse energiebesparing op van ongeveer 120.000 euro.
Gefaseerde uitrol
Meerdere steden en gemeenten hebben ondertussen besloten om hun straatlichten te doven. Hierdoor is het voor netbeheerder Fluvius niet mogelijk om dit overal even snel in te stellen. Sint-Lievens-Houtem valt in tegenstelling tot buurgemeente en -stad Herzele en Zottegem in een andere netregio en zendgebied. De gefaseerde uitrol voor Sint-Lievens-Houtem zal vermoedelijk is gestart begin 2022.
Volgorde doven straatverlichting
In eerste instantie zal de interactieve openbare verlichting worden gedoofd. Interactieve verlichting is LED-verlichting geplaatst na 2020. Deze verlichtingstoestellen zijn geplaatst in de Beekstraat, Bosstraat, Diepestraat, een deel van de IJshoutestraat, Kapellekouter, Klein Zottegem, Kloosterstraat, Krabbenijkstraat en Sint-Fledericusstraat. De komende jaren worden de traditionele verlichtingstoestellen verder vervangen door energiezuinige LED-verlichting. De prognose is om dit tegen eind 2028 te realiseren.
Na het doven van de interactieve verlichting, wordt tegelijk gestart met het doven van de overige verlichting. De eerste straten of delen van straten zijn o.a. Aalmoezenie, Bakkerswegel, Benedenstraat, Beukenlaan, Binnenstraat, Bovenstraat, Donckershof, Dreefstraat, Dries, Drieskenswegel, Edg. Tinelstraat, Eiland, Heide, Hoeksken, Hoogkouterstraat, Keiberg, Kerkkouterstraat, Kerkstraat, Kloosterstraat, Lindestraat, Louis-Paul Boonstraat, Molenkouter, Morelgem, Olmenlaan, Oordegemstraat, Oudeweg, Vlierstraat, Weehage, Wisselmaat, Zavelstraat, Zoeterbeke en Zonnestraat.
Tijdspanne en gewestwegen
Vermoedelijk tegen midden 2023 zullen alle cabines op ons grondgebied aangepast zijn en zullen alle lichten gedoofd worden volgens het gekozen brandregime. Niet alle wegen op ons grondgebied vallen echter onder onze eigen verantwoordelijkheid. Zo kunnen we enkel beslissingen nemen over de verlichting langs gemeentelijke wegen. Op bepaalde plaatsen is deze verlichting langs de gewestwegen gekoppeld aan delen van onze gemeentelijke verlichting. Beslissingen over gewestelijke wegen maken we steeds in overleg met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
Jouw straat is de komende weken na 23 uur deels verlicht en deels onverlicht, hoe komt dit?
De verschillende lichtpunten zijn niet individueel te bedienen, maar zitten gegroepeerd in clusters. Hierdoor is het mogelijk dat er uitschieters bestaan, bv. een deel van Morelgem zal nog verlicht blijven na 23 uur, omdat een deel van de lichtpunten ‘vasthangen’ aan die van de aangrenzende verbindingswegen Klein Zottegem en Vlierstraat.