Eikenprocessierups en teken

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De brandharen kunnen voor irritatie zorgen en allergische reacties veroorzaken. Overlast beperken kan best door contact te vermijden en door de rupsen en hun nesten te laten verwijderen door professionals.

Verwar ze niet met de stippelmot!

De eikenprocessierups zit op eiken en wordt vaak verward met de stippelmot. De eikenprocessierups komen we in Sint-Lievens-Houtem niet vaak tegen, nesten van de stippelmot daarentegen wel! Deze rupsen hebben geen brandharen en zijn dus onschuldig. Ze nestelen zich in (knot)wilgen,appelbomen, …

In mei en juni vind je ze langs de oude trambaan, de tuin van de Pastorie in Zonnegem, …

Nest melden

Contacteer de gemeente via het meldpunt of bel rechtstreeks naar de milieudienst T 053 60 72 57.

Probeer in geen geval de eikenprocessierups zelf te bestrijden. Bij onoordeelkundig gebruik van insecticiden of bij het wegspuiten met een hogedrukreiniger worden meer problemen gecreëerd dan opgelost. De irriterende haren kunnen nog jaren na de dood van de rups actief blijven. Als zij bij de bestrijding in de omgeving terecht komen, kunnen zij nog jarenlang overlast bezorgen.

In België komen zij hoofdzakelijk voor in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. Problemen doen zich voor vanaf half mei (door de rupsen) tot in september (door lege nesten vol brandharen).

Meer info vind je hier.

Teken

Een teek is een kleine, spinachtige parasiet die zich vooral op de huid van mensen en dieren vastzet om zo bloed te kunnen zuigen. Ze zijn niet veel groter dan een speldenkop en kunnen niet vliegen of springen. Daarom laten ze zich vaak vanuit struiken, varens en hoog gras op hun gastheer vallen.

Tekenbeten zijn niet pijnlijk, waardoor je ze niet opmerkt. Vaak ontstaat op de plaats van de tekenbeet kort erna een rood vlekje. Het wordt meestal niet groter dan twee centimeter en verdwijnt binnen twee weken.

Een minderheid van de teken kan de ziekte van Lyme veroorzaken en in sommige streken ook tekenencefalitis.

Wanneer naar de dokter?

Krijg je rode vlekken, hoofdpijn en/of pijn in de ledematen, dan moet je zo snel mogelijk een arts raadplegen. Een bloedanalyse zal uitwijzen of je een besmetting hebt opgelopen. In dat geval krijg je een aangepast antibioticum voorgeschreven.

Hoe kan ik tekenbeten voorkomen?

  • draag gesloten schoenen
  • doe een lange broek aan en stop je broekspijpen in de sokken
  • draag kledij met lange mouwen
  • teken kruipen vaak op het hoofd van een kind, laat hen daarom een pet dragen als extra bescherming
  • vermijd contact met struikgewas en hoog gras, blijf zoveel mogelijk op de paden.

Ga je naar een natuurgebied waar veel teken voorkomen, dan kan je de huid insmeren met insectenwerende middelen op basis van DEET. Let wel, die bieden slechts tijdelijk bescherming.

Omdat DEET bestaat in verschillende vormen en concentraties, vraag je het best raad aan jouw apotheker. Het product kan ook schadelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, als je borstvoeding geeft of bij jonge kinderen.

Hoe een teek veilig verwijderen?

Controleer, na een verblijf in de natuur, zorgvuldig het hele lichaam. Kijk vooral op warme, vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes, bilspleet en vooral bij kinderen ook op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

Merk je een teek, verwijder hem dan meteen. Gebeurt dit binnen 24 uur, is de kans dat je besmet wordt klein.

Verdoof of ontsmet de teek niet met alcohol, olie, nagellak, zeep of andere middelen. Want dat doet het risico op besmetting toenemen.

Grijp de teek met een tekentang, een pincet of twee vingers. Neem hem vast bij de kop, zo dicht mogelijk tegen de huid. Trek hem voorzichtig in een rechte beweging uit de huid en zorg ervoor dat je zijn lijf niet samenknijpt.

Als de kop van de teek hierbij afbreekt en er een stukje in de huid achterblijft, is dat niet erg. Het resterende stukje zweert er, net als een splinter, vanzelf weer uit.

Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met water en zeep en ontsmet het daarna met een product op basis van alcohol (70%) of met een product op basis van chloorhexidine.

Noteer de datum van de tekenbeet. Eventuele symptomen in geval van besmetting kunnen pas een hele tijd later optreden.

Hou de plaats van de tekenbeet de eerste drie weken na verwijdering goed in het oog. Indien er een groter wordende ronde vlek ontstaat, contacteer je zo snel mogelijk de huisarts.

Nieuw meldpunt: TekenNet.be

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) verzamelt al meer dan 20 jaar gegevens over de ziekte van Lyme in België. Omdat de ziekte zeer complex is, is het belangrijk om verschillende informatiebronnen te gebruiken voor de surveillance. Zo wordt het aantal positieve bloedtesten met opsporing van antistoffen tegen de ziekte opgevolgd via een netwerk van laboratoria verspreid over het land. Verder worden er ook gegevens verzameld over het aantal personen die gehospitaliseerd worden omwille van de ziekte (jaarlijks ongeveer 200 à 300) en het aantal patiënten die een huisarts raadplegen omwille van een erythema migrans (ongeveer 10.000 per jaar).

Over het aantal tekenbeten die elk jaar opgelopen worden in België is momenteel echter weinig informatie beschikbaar. Daarom start het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) met een nieuw project, waarbij iedereen die regelmatig blootgesteld wordt aan teken uitgenodigd wordt om een opgelopen tekenbeet te melden op de website tekennet.be.

Via onderstaand filmpje van het Nederlands Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan je een eenvoudig voorlichtingsfilmpje vinden over teken. In de film kan je zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe je jezelf kan controleren en hoe je een teek moet verwijderen.

Meer informatie vind je hier.

Downloads

Naar top