Grondwater

Eigen waterwinners

Wens je of kan je niet aansluiten op het openbaar netwerk? Dan kan je jouw eigen putwater gebruiken, en ben je een eigen waterwinner. Je staat dan zelf in voor de controle van de kwaliteit van dat putwater. Wie niet kan aansluiten, heeft recht op een gratis analyse.

Audit en controle

Bij de opstart van een eigen waterwinning voor drinkwater is een volledige auditcontrole verplicht. Nadien moet je die om de 10 jaar herhalen. De resultaten worden voorgelegd aan de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, die advies geven over de kwaliteit.

Maar ook als uit de controle blijkt dat het putwater op dat moment drinkbaar is, kan je het water beter jaarlijks laten testen op een beperkt aantal parameters. Het kan steeds verontreinigd raken. Zelfs als het water helder is en lekker smaakt en ruikt, kan het vervuild zijn.

Erkende labo's

Wie niet kan aansluiten op het openbare netwerk in Vlaanderen, en grondwater wil gebruiken als drinkwater, kan jaarlijks een gratis wateranalyse aanvragen bij Farys.

Als de woning wel in een straat ligt met beschikbaar leidingwater, maar je wenst toch een controle, dan vind je hier alle nodige info.

In de andere gevallen kan je een beroep doen op een ander erkend labo. Meer info vind je hier.

Naar top