Inschrijven voor een sociale woning

Inschrijven voor een sociale woning, dat kan vanaf nu online. Je schrijft je eenmalig in om een sociale woning te huren. Je start jouw dossier volledig zelf op, digitaal en veilig.

Registreer je via www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Wonen in Vlaanderen checkt of je aan de voorwaarden voldoet. Is dat in orde en hebben ze alle informatie, dan ben je officieel ingeschreven als kandidaat-huurder.

Heb je recht op een sociale woning?

Niet iedereen kan een sociale woning huren. Er zijn een aantal voorwaarden. Op www.vlaanderen.be/sociaalhuren vind je alle voorwaarden. Je kan ook jouw lokale woonmaatschappij contacteren voor meer informatie.

Hoe schrijf je je in?
 1. Je meldt je aan via www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Je kan je veilig aanmelden met Itsme (www.itsme.be) of e-ID en kaartlezer.
 2. Je vult jouw gegevens op een paar pagina’s in. Wat de overheid al over je weet, is automatisch ingevuld. Maar, ze hebben niet al jouw gegevens. Daarom moet je nog extra documenten met persoonlijke informatie toevoegen. (zie kader)
 3. Je doet jouw aanvraag. Dat doe je door op de knop ‘Aanvraag indienen’ te klikken. Als je dossier onvolledig is, informeert de woonmaatschappij welke documenten nog ontbreken.
 4. Is alles in orde en voldoe je aan de voorwaarden, dan ben je ingeschreven als kandidaat-huurder.
Welke documenten heb je mogelijk nodig?
 • attest van arbeidsongeschiktheid
 • verblijfspapieren
 • certificaten om een geestelijke of lichamelijke handicap aan te tonen
 • loonfiches of een attest leefloon, werkloosheidsuitkering …
 • beroepsinkomsten uit het buitenland
 • collectieve schuldenregeling
 • budgetbegeleiding
 • als je een andere woning/woningen bezit in het binnen- of buitenland: de wettelijke papieren ervan en de documenten die aantonen waarom je niet in deze woning(en) kan wonen
Ingeschreven?

Dan kan je nu jouw persoonlijke gegevens continu aanpassen in je eigen dossier en je plaats op de wachtlijst zien.

Je dossier bekijken en aanpassen 

Je vindt jouw dossier als je aanmeldt op www.vlaanderen.be/sociaalhuren. Je kan je dossier bekijken, documenten toevoegen en eventueel je voorkeuren aanpassen. Heb je een paar dossiers? Dan vind je ze allemaal op dezelfde plek.

Wanneer krijg je een woning?

In jouw dossier vind je ook jouw plaats op de wachtlijst om een sociale woning te huren. Dat is een indicatie van wanneer je aan de beurt bent. Je woonmaatschappij informeert je wanneer er een huurwoning voor je vrij is.

Vragen over je inschrijving? 

Je lokale woonmaatschappij volgt alles mee op. Zij keurt jouw uitzonderingen goed, kan aanpassingen maken en je kan er terecht met al jouw vragen.

Info: www.vlaanderen.be/wonen-in-vlaanderen/zoek-een-woonmaatschappij, www.vlaanderen.be/sociaalhuren, T 1700 (gratis infonummer van de Vlaamse Overheid

Downloads

Naar top