Laadinfrastructuur

Oplaadpunten elektrische voertuigen

Sint-Lievens-Houtem beschikt momenteel over 7 publieke laadpalen voor elektrische voertuigen, goed voor 14 laadpunten.

  • Sint-Lievens-Houtem - Allego laadpalen: ter hoogte van Marktplein 20 vind je 2 publieke oplaadpunten. Op parking Hofkouter (ter hoogte van Hofkouter 4) bevinden zich 2 publieke oplaadpunten. De 2 laadpunten ter hoogte van Marktplein 36 zijn voorbehouden voor deelauto's.
  • Zonnegem - Allego laadpaal: 2 publieke oplaadpunten aan NEC De Pastorie, Halleweg 15.
  • Letterhoutem - Engie laadpaal: nieuw sinds december 2023: in Letterhoutemdorp (naast de kerk) vind je 2 laadpunten. 1 laadpunt is voorbehouden voor een deelauto.
  • Bavegem - Engie laadpaal: nieuw sinds december 2023: 2 publieke oplaadpunten in de Sint-Antoniusstraat.
  • Vlierzele - Engie laadpaal: nieuw sinds december 2023: 2 publieke oplaadpunten ter hoogte van Vlierzeledorp 23, op de parking.

Op de parking van supermarkt Okay kunnen klanten hun voertuig opladen tijdens het winkelen.

De tarieven van Allego vind je hier.

De tarieven van Engie vind je terug op de app 'Engie e-mobility'.

In de toekomst zullen er bijkomende laadpalen geïnstalleerd worden, o.a. op parking Hofkouter.

Oplaadpunten elektrische fietsen

Fietsen opladen kan ter hoogte van Marktplein 16 en Marktplein 52. Dit is gratis.

Overzicht (semi-)publieke laadpunten

Een overzicht van alle laadpunten vind je hier.

Zelf een laadpaal installeren

Wil je als particulier of onderneming een laadpaal plaatsen op privaat domein, dan moet je met enkele voorwaarden rekening houden. Laden via het stopcontact is geen goed plan. Het is niet alleen minder veilig, maar het laden gaat ook een stuk trager. De laadsnelheid van een laadpaal ligt tot 7 keer hoger dan een klassiek stopcontact. Het laadpunt moet op een apart circuit en een aparte zekering worden aangesloten. Een nieuwe keuring achteraf is verplicht.

Paal volgt wagen

Beschik je niet over de mogelijkheid om op privaat domein te laden en is er geen publiek toegankelijk laadpunt beschikbaar op maximaal 250 meter wandelafstand? Dan kan je een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Alle informatie vind je hier: https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen

Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen

Een parkeerplaats die voorbehouden is voor elektrische voertuigen wordt aangeduid met een verkeersbord E9a (parkeren toegelaten) met daaronder een bord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld. Op deze parkeerplaatsen mogen enkel elektrische of plug-in hybride voertuigen parkeren, op voorwaarde dat ze effectief aan de laadpaal aangesloten zijn.

Vermeldt het onderbord ook ‘Autodelen’, dan zijn deze parkeerplaatsen voorbehouden voor deelwagens. Ter hoogte van Marktplein 36 zijn er 2 parkeerplaatsen voorbehouden voor deelwagens. Ook in Letterhoutemdorp is er één laadpunt voorbehouden voor een deelwagen.

Opgelet: tijdens het laden in een ‘blauwe zone’ moet je een parkeerschijf gebruiken.

Naar top