Laadinfrastructuur

Oplaadpunten elektrische voertuigen

Sint-Lievens-Houtem beschikt momenteel over 4 publieke laadpalen voor elektrische voertuigen, goed voor 8 laadpunten.

In Sint-Lievens-Houtem vind je deze ter hoogte van Marktplein 20 en op parking Hofkouter, ter hoogte van Hofkouter 4. De laadpunten ter hoogte van Marktplein 36 zijn voorbehouden voor deelwagens. In Zonnegem vind je een publiek oplaadpunt aan NEC De Pastorie, Halleweg 15.

Op de parking van supermarkt Okay kunnen klanten hun voertuig opladen tijdens het winkelen.

De tarieven vind je hier.

In de toekomst zullen er bijkomende laadpalen geïnstalleerd worden. Er zijn aanvragen ingediend voor laadpalen op de parking Hofkouter, Letterhoutemdorp, Sint-Antoniusstraat en aan het speelplein in Vlierzele.

Oplaadpunten elektrische fietsen

Fietsen opladen kan ter hoogte van Marktplein 16 en Marktplein 52. Dit is gratis.

Overzicht (semi-)publieke laadpunten

Een overzicht van alle laadpunten vind je hier.

Zelf een laadpaal installeren

Wil je als particulier of onderneming een laadpaal plaatsen op privaat domein, dan moet je met enkele voorwaarden rekening houden. Laden via het stopcontact is geen goed plan. Het is niet alleen minder veilig, maar het laden gaat ook een stuk trager. De laadsnelheid van een laadpaal ligt tot 7 keer hoger dan een klassiek stopcontact. Het laadpunt moet op een apart circuit en een aparte zekering worden aangesloten. Een nieuwe keuring achteraf is verplicht.

Paal volgt wagen

Beschik je niet over de mogelijkheid om op privaat domein te laden en is er geen publiek toegankelijk laadpunt beschikbaar op maximaal 250 meter wandelafstand? Dan kan je een publieke laadpaal aanvragen op het openbaar domein. Alle informatie vind je hier: https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen

Parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen

Een parkeerplaats die voorbehouden is voor elektrische voertuigen wordt aangeduid met een verkeersbord E9a (parkeren toegelaten) met daaronder een bord waarop het symbool van een stekker is afgebeeld. Op deze parkeerplaatsen mogen enkel elektrische of plug-in hybride voertuigen parkeren, op voorwaarde dat ze effectief aan de laadpaal aangesloten zijn.

Vermeldt het onderbord ook ‘Autodelen’, dan zijn deze parkeerplaatsen voorbehouden voor deelwagens. Ter hoogte van Marktplein 36 zijn er 2 parkeerplaatsen voorbehouden voor deelwagens.

Opgelet: tijdens het laden in een ‘blauwe zone’ moet je een parkeerschijf gebruiken.

Naar top