Luchtdrukkanonnen

Het gebruik van al dan niet automatische vogelschrikkanonnen of gelijksoortige toestellen, met inbegrip van toestellen die, al dan niet elektronisch versterkt, het geluid laten horen van krijsende vogels om vogels te verjagen ter bescherming van de akkerbouw, tuinbouw en fruitteelt, is alleen toegestaan na schriftelijke machtiging van de burgemeester. De aanvraag moet gemotiveerd worden en moet de beoordeling van de mogelijke hinder van de installatie mogelijk maken. De machtiging kan maximaal voor een duur van 3 weken na elkaar worden toegestaan, uitsluitend in de periode van 15 april tot 31 juli. Verder gebruik vereist een nieuwe aanvraag.

De aanvraag moet minstens 1 week voor het gebruik van de luchtdrukkanonnen ingediend worden.

Voorwaarden

    • Het gebruik ervan is enkel toegelaten op weekdagen en op zaterdag, tussen 8.00 uur en 19.00 uur. Op gemotiveerd verzoek kan in de machtiging een ingekorte verbodsperiode worden bepaald.
    • De toestellen mogen alleen opgesteld worden op een afstand van meer dan 200 meter van een woning of een openbare weg.
    • Het toestel mag niet meer dan 6 knallen per uur produceren.
    • De opening van het kanon moet steeds in de meest gunstige richting geplaatst worden ten aanzien van hindergevoelige plaatsen of gebieden.
    • Het maximum geluid waargenomen ter hoogte van het dichtst bijstaande huis mag het achtergrondgeluidsniveau slechts met 10 dB(A) overschrijden.

Deze bepalingen werden opgenomen in het politiereglement.

Vogelafweer

Schade aan landbouwgewassen door vnl. duiven en kraaiachtigen is een jaarlijks terugkerend probleem en kost de landbouwsector veel geld. Regio Sint-Lievens-Houtem is één van de regio's met de meeste schadegevallen binnen de provincie.

Klassiek worden de vogels weggejaagd door middel van luchtdrukkanonnen. Een vrij effectief en goed gekend systeem. Ook bejagen van duiven is een optie, maar er zijn steeds minder kandidaat jagers.

Om het arsenaal aan afweerinstrumenten te verruimen met systemen die minder hinderlijk zijn voor de omgeving wordt onderzoek gedaan naar alternatieve afweermethoden: een combinatie van linten (de ene maakt beweging en geluid bij wind, een ander lint blinkt in de zon), tijd gestuurde opblaaspoppen met een geluidssignaal, afbeelding van een levensgrote vos …

Andere alternatieve methodes die in de praktijkvelden frequent toegepast worden zijn: windvliegers in de vorm van roofvogels, luidsprekers die roofvogelgeluiden uitsturen, heliumballonnen …

Het gebruik van roofvogels en valkeniers of drones is een effectief maar duur en arbeidsintensief alternatief dat enkel haalbaar is voor economisch hoogwaardige activiteiten zoals het verjagen van vogels op vliegvelden.

De alternatieve verjagingsmethoden zijn echter niet altijd effectief vanwege de snelle gewenning van de vogels en de complexiteit van het gedrag van vogels. Bij al deze maatregelen is het noodzakelijk om een combinatie van maatregelen over een grote oppervlakte toe te passen om enige effectiviteit te bekomen. Iedereen kent het beeld uit de tekenfilms van de vogelverschrikker waar een kraai rustig op zit te dutten. Ook in het echt merken de vogels na een tijd dat die linten niet gevaarlijk zijn en dus is er een afwisseling nodig om de vogels blijvend te verjagen.

Voor kleine perceeltjes is die afwisseling haalbaar, maar in praktijkomstandigheden op hectareschaal in de omgeving van bossen, is dat al veel minder evident en hebben de klassieke luchtdrukkanonnen nog steeds het meest succes door de combinatie van effectiviteit, werking over een grotere oppervlakte en de lagere arbeidsintensiviteit.

Dit neemt niet weg dat het nuttig kan zijn om ook dit instrument aan te vullen met andere haalbare afweersystemen.

Wil je meer te weten komen over vogelafweer of advies op maat? Onderzoekscentra zoals Viaverda (het vroegere PCG), Inagro en ILVO innoveren kunnen u op weg helpen met toegepast advies.

Meer info: mevr. Ellen Dendauw, teamleider groenten akkerbouwmatig, Viaverda, T 09 331 60 92, ellen.dendauw@viaverda.be

Downloads

Naar top