Marterachtigen

De meest voorkomende marterachtigen zijn steenmarter, bunzing, wezel en hermelijn. Het zijn slimme roofdieren die graag dicht bij mensen wonen. Met hun opstaande oortjes en dikke vacht zien ze er heel aaibaar uit. Marterachtigen zijn bovendien nuttige diertjes: ze helpen muizen- en rattenplagen te voorkomen.

Schade voorkomen

Vooral steenmarters maken het soms nogal bont. Dan zorgen ze voor geluidsoverlast of beschadigen ze daken, isolatie of auto-onderdelen. Soms belagen ze zelfs kleine huisdieren, zoals cavia’s en konijnen. Hieronder vind je een overzicht van preventieve basismaatregelen die je kan nemen om schade door marterachtigen te voorkomen. De extra ingrepen kunnen het effect van de basismaatregelen versterken.

Schadevergoeding

Heb je toch schade geleden door een steenmarter, bunzing, wezel of hermelijn? Dan kan je in aanmerking komen voor een vergoeding. Die vraag je aan via het e-loket. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet je de schade kunnen aantonen en minstens één van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. 

Bron: https://natuurenbos.vlaanderen.be/schade-en-overlast/schade-door-jachtwild-beschermde-dieren/welk-dier-richtte-schade-aan

Downloads

Naar top