Openbaar vervoer

Samen maken we de mobiliteitsswitch

Nieuwe mobiliteitsvisie

Met de nieuwe mobiliteitsvisie zet Vlaanderen in op efficiënter openbaar vervoer, afgestemd op ons fiets- en wegennetwerk. Trein, bus en tram blijven vaste waarden. We bedienen drukke verbindingen beter met snellere en frequentere Lijnbussen en -trams. Op andere plaatsen vervangt flexvervoer de Lijnverbinding: afhankelijk van de regio boek je op voorhand een Hoppinbus of -taxi, een Hoppinfiets of -wagen. Het uitgangspunt is dat scholen, ziekenhuizen, bedrijfsterreinen, sportcentra, cultuurcentra en winkelcentra vlot bereikbaar zijn voor iedereen.

Zo combineren we straks vaker verschillende vervoersmiddelen om onze route af te leggen. Overstappen doe je op een Hoppinpunt, een knooppunt van verschillende vervoersmiddelen. Je ziet ze hier en daar al in het straatbeeld en herkent ze aan de paarsgroene Hoppinzuil. Jouw route plannen, jouw flexvervoer boeken (en later ook betalen) kan via de app, de website of het callcenter van de Hoppincentrale van zodra deze operationeel is.

Meer informatie vind je hier.

Hoppin

Hoppin bundelt vervoersoplossingen in Vlaanderen en wil pendelaars stimuleren om verschillende vervoermiddelen te combineren om eenvoudig op hun bestemming te geraken. De Hoppinpunten zullen zorgen voor een vlotte overstap van het ene op het andere vervoermiddel. En om te weten welke vervoermiddelen je het best combineert, waar je kunt overstappen, hoe lang je onderweg bent en hoeveel de verplaatsing je zal kosten, kan je op termijn zowel online als telefonisch een beroep doen op een website en een app. Ook met vragen over de trajecten zal je bij de Hoppincentrale terechtkunnen.

Ontdek meer over Hoppin.

Combineer vanaf 6 januari 2024 nog slimmer fiets, bus, trein of tram

Samen met De Lijn gaan we voor Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid. Eentje die vervoermiddelen combineren gemakkelijker maakt en echt inspeelt op jouw noden. Zo reis je dus nog vlotter naar je werk, school, ziekenhuis, favoriete winkel en sport- of cultuurcentrum.

Zo ziet het nieuwe net er uit in Sint-Lievens-Houtem:

NIEUW: lijn 25 Zottegem – Herzele – Houtem – Burst – Erpe – Aalst

Deze lijn rijdt

 • alle dagen om het uur, ook in het weekend
 • van en naar Zottegem en Aalst via Sint-Lievens-Houtem, Zonnegem, Burst en Bambrugge

NIEUW: lijn 45 Zottegem – Oosterzele – Bavegem – Westrem - Wetteren

Deze lijn rijdt

 • alle dagen om het uur, ook in het weekend
 • ook via Westrem en Bavegem
 • neemt het aanbod van lijn 46 over tussen Zottegem en Wetteren

Lijn 49 Gent-Sint-Pieters – Merelbeke – Herzele – Geraardsbergen

Deze lijn rijdt

 • om het uur tussen Gent en Herzele, in de spits rijden er extra bussen
 • op zondagen om de twee uur
 • in de spits door naar Geraardsbergen

NIEUW: lijnen op maat van leerlingen en werknemers

Deze lijnen brengen je in de spits op week- of schooldagen naar school of werk:

 • 252 Zottegem – Hillegem – Borsbeke – Vlekkem – Erpe – Aalst
 • 451 Zottegem – Oosterzele – Kwatrecht – Wetteren
 • 452 Zottegem – Sint-Lievens-Houtem - Bavegem – Wetteren
 • 491 Gent Sint-Pieters – Merelbeke – Lemberge – Herzele

Reserveer de flexbus

Op plaatsen waar er minder openbaar vervoer is of de vraag beperkt is, komt er flexvervoer. Dat zijn de vroegere belbussen die je reserveert via Hoppin.

Hoe werkt het?

 • Maak eenmalig een account aan bij Hoppin via de Hoppinapp, via de Hoppinwebsite of via de Hoppincentrale via het gratis nummer T 0800 12 2 12.
 • Op tijd reserveren is belangrijk! Vraag je rit op voorhand aan.
 • Bij elke boeking wordt bekeken wat voor jou de meest geschikte oplossing is. Dit kan de flexbus zijn, maar ook (een combinatie van) een vaste lijn of zelfs de trein.
 • Op de flexbus zijn de tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn geldig.

Je reis uitstippelen?

Dat doe je gemakkelijk met de website of app van De Lijn. Op tal van manieren helpen ze je daar op weg: met de halte- en lijnpagina’s, de features ‘Voertuig op kaart’ en ‘Volg je rit’, maar vergeet ook de routeplanner niet. Die laatste begeleidt je bij geplande omleidingen.

Info: www.delijn.be/nieuwenetregiofolder Vlaamse Ardennen

Naar top