Wildlife VOC Team

Een ziek of gewond dier gevonden? Contacteer dan het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen via T 09 230 46 46.

Jaarlijks worden er via het Wildlife VOC Team 1.000 tot 2.000 oproepen behandeld. Er worden zo'n 12.000 dieren per jaar opgevangen. De onfortuinlijke dieren vliegen tegen een raam, raken verstrikt in prikkeldraad, vallen als jong uit het ouderlijk nest of worden gewond aangetroffen langs de kant van de weg.

Het Wildlife VOC Team geeft jou advies bij het opmerken van een gewond of ziek dier. Ze begeleiden je bij het (op)vangen van het dier in nood en kunnen eventueel doorverwijzen naar de bevoegde diensten of opvangcentra.

Wat doen met een gewond of verzwakt wild dier?

  • Bekijk de situatie. Dieren kunnen omwille van verschillende redenen gewond zijn: aanrijdingen, prikkeldraad, ramen, ziekte … Het is belangrijk te weten wat er aan de hand zou kunnen zijn met het slachtoffer. Opgelet: niet elke dier is in nood en moet opgevangen worden, het is dan ook belangrijk om ons eerst te contacteren en dan pas te handelen als u de situatie of het dier niet kent.
  • Breng jezelf in veiligheid. Vind je een gewond dier langs de weg, bel dan eerst de politie via 101. Riskeer jouw leven niet voor een gewond dier.
  • Kan je het dier vangen? Gebruik hiervoor een handdoek, laken of een kledingstuk. Gooi dit over het dier en pak het dier op. Het dier heeft minder stress als het niets ziet.
  • Plaats het dier indien mogelijk in een donkere doos. Dit zorgt ervoor dat het dier rustig blijft. Praat zo weinig mogelijk. Knuffel of streel het dier niet. Prik enkele gaten in de zijkant van de doos. Sluit de doos goed af, zodat het dier niet kan ontsnappen.
  • Geef het dier geen eten of drinken.
  • Breng het dier zo snel mogelijk naar binnen. Het Wildlife VOC Team helpt je, maar is niet verplicht om het dier op te halen. De opvangcentra beschikken niet over de nodige middelen en personeel om gewonde dieren op te halen. Uiteraard geven ze de beste zorg aan de talrijke dieren die jaarlijks binnengebracht worden.

Openingsuren

Het Wildlife VOC Team Oost-Vlaanderen is 7/7 bereikbaar, van 9 tot 21 uur. Buiten de openingsuren kan je een gewond dier in één van de opvangkooien (boxen) naast het opvangcentrum plaatsen.

Vrijwilligers gezocht

Naar top