Om een gezonde en beperkte kattenpopulatie in de gemeente te verkrijgen, gaat het gemeentebestuur gericht over tot acties waarbij zwerfkatten worden gevangen, door een dierenarts onvruchtbaar worden gemaakt en opnieuw worden vrijgelaten op de vangplaats. Zieke dieren worden verzorgd en indien nodig pijnloos uit hun lijden verlost. Door zwerfkatten te steriliseren, blijft de zwerfkattenpopulatie stabiel. Door ze terug op dezelfde plaats uit te zetten, wordt voorkomen dat ratten of ander ongedierte er de bovenhand krijgen.
We moeten er allen voor zorgen dat er geen nieuwe zwerfkatten meer bijkomen. Want tussen de vele zwerfkatten, zitten ook nakomelingen van gewone huispoezen. De dierenasielen kunnen de toevloed van jonge katjes niet meer aan. Jij kan jouw steentje bijdragen door jouw eigen huispoes onvruchtbaar te laten maken. Dat heeft voor het dier zelf ook voordelen en helpt om de aangroei van het aantal zwerfkatten in de gemeente te verminderen.
Elke mogelijke locatie met zwerfkatten wordt voorafgaand gescreend door de politie. Het vangen van de zwerfkatten gebeurt door de gemeentelijke technische buitendienst.
Bij een kattenvangactie wordt gebruik gemaakt van vangkooien en wordt er gewerkt met vangnachten. Na de vangnacht worden de kooien direct nagekeken en opgehaald. De gevangen katten worden afgezet bij een dierenarts. Gevangen zwerfkatten die behandeld zijn, krijgen een knipje in het oor voor herkenning en worden door het gemeentepersoneel de dag nadien terug uitgezet op de vangplaats.
Indien een actie in jouw omgeving gestart wordt, ontvang je hieromtrent tijdig een bericht.
Downloads
- Brochure zwerfkatten.pdf900,4 Kb pdf