Je eet een broodje dat in een papieren zakje zit, je drinkt een blikje frisdrank, je leest een gratis krantje, je rookt een sigaret – maar waar blijf je met het papieren zakje, het lege blikje, het uitgelezen krantje, de sigarettenpeuk? Ze horen allemaal in de vuilbak, maar helaas belanden ze vaak gewoon op straat en laten ze een spoor van zwerfvuil achter in de straat. Vuile straten zorgen voor ontevredenheid.
Wat is zwerfvuil eigenlijk?
Met zwerfvuil bedoelen we klein afval dat we nonchalant en zonder er bij stil te staan op straat weggooien. Meestal gaat het om kleine hoeveelheden. Maar die vele kleintjes zorgen ervoor dat onze straten vuil ogen.
Zwerfvuil is een bron van heel wat ergernis
Opruimen kost niet alleen een bom geld, het vraagt ook heel wat tijd en de inzet van mensen en middelen. Bovendien is zwerfvuil voor veel burgers een bron van ergernis. Mensen vinden het immers onaangenaam om in een vuile straat of vervuild park rond te lopen. Geef toe: het is veel leuker wonen in een buurt zonder allerlei rotzooi op de grond.
Zwerfvuil: makkelijk in de hand te houden
Zwerfvuil achterlaten en sluikstorten getuigt van een gebrek aan respect voor de medemens en de gemeenschap in het algemeen: het straatbeeld wordt ontsierd, het is onhygiënisch en hinderlijk. Bovendien is het verboden.
Wie een vol blikje kan meezeulen, kan dat meteen leeg ook. Kan je toch geen twee minuten langer wachten om van je zwerfvuil af te geraken, ga dan eens na hoe lang het milieu erover zal doen.
Meer informatie vind je hier.
Zwerfvuilmeters en – peters
Wil je zelf meewerken aan een propere buurt, dan kan je contact opnemen met onze diensten. De gemeente bezorgt je het nodige materiaal om je verder op weg te helpen.
Contacteer hiervoor Viviane Dermul
T 053 60 72 29
woonloket@sint-lievens-houtem.be